11070774_748100648636019_876984831996121506_n

Kurumsal Esenlik Merkezi (CWCntr.com) olarak AmCham Turkey/ABFT ev sahipliğinde 19 Mart akşamı “Mutlu İş Yerleri ve Çalışan Deneyimi” isimli bir etkinlik düzenledik. 20 Mart Uluslararası Mutluluk Günü* kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinlik, farklı sektörlerden konuşmacıları ve katılımcıları bu tema etrafında buluşturarak iş yerinde mutluluğun bir lüks değil temel bir ihtiyaç olduğunu bize bir kez daha hatırlattı. Paylaşımlardan öne çıkanları aşağıda özetledim.

İş Yeri’nde Mutluluğu nasıl tanımlıyorlar?

• Yaptığın işi bir amaç duygusuyla yapmak ve neye katkı sağladığının farkında olmak
• Potansiyelini ortaya koyma özgürlüğü
• İletişimi ve işbirliğini teşvik edecek iş yeri ortamı
• Yaptığın işe uygun yetkinliklere (güçlü yönlere) sahip olmak

Bu paylaşımlar, yakın zamanda okuduğum bir yazıyı** hatırlattı. Ron Friedman’ın yeni kitabını -The Best Place to Work: The Art and Science of Creating an Extraordinary Workplace – ele alan yazıda, en çok tercih edilen iş yerlerini diğerlerinden ayıran üç temel konudan bahsediliyordu: 1) Daha fazla otonomi 2) İşinde yetkinliklerini (güçlü yönler) kullanmak ve doğru araçlara sahip olmak 3) Pozitif İlişkiler. Buna dördüncü olarak yukarıda da belirtilen, “anlam”, yani bir amaç duygusu ile kendinden daha büyük bir anlama hizmet ettiğinin farkında olarak çalışmak öğesini ekleyebiliriz.

İş Yeri’nde mutluluğu tanımlamak tabii ki yeterli değil. Bu tanımın hayata geçmesi için en önemli faktörlerin başında yöneticilerin yaklaşımı geliyor. Tam da bu noktada “İş Yeri’nde mutluluğu teşvik etmek için neler yapıyorsunuz” sorusuna gelen cevaplardan birinin ‘“iyi” yöneticileri işe alıyoruz’ olması tesadüf değil. Yine konuşmacılardan birinin paylaştığı ve iş yerinde uyguladıkları “Olduğun gibi gel, sevdiğin şeyi yap” yaklaşımı ise iş’te mutluluğun kaynağının güzel bir sloganı niteliğinde.

İş Yeri’nde Mutluluğu teşvik etmek için başka neler yapıyorlar?

• Şirket vizyonunun çalışanlarla beraber tanımlanması
• Çalışanların beklentilerinin sorularak (anket vb. yöntemlerle), onların istekleri doğrultusunda adımlar atılması
• Ofislerin fiziksel özelliklerinin çalışanların iletişimini ve iş birliğini teşvik edecek şekilde tasarlanması
• Gönüllü çalışanlardan oluşan şirket içi esenlik/sosyal etkinlik takımları
o Örnek etkinlikler: futbol turnuvası, şirketin bir kısmına sponsor olduğu diyet programı, sigara bırakma programı, yelken takımı, müzik grubu, tiyatro grubu
• Şirket kültürüne, değerlerine, yetkinliklerine mutluluk temelinde yaklaşılması
• Çalışan mutluluğuna sadece İnsan Kaynakları bölümünün değil bütün çalışanların sorumluluğu olarak yaklaşılması
• Liderlerin teşvikiyle, ekiplerin kendi gelişimleri ve mutlulukları için fikirler yaratarak bu konularda söz sahibi olmaları ve sorumluluk almaları
• Çalışanların gelişimine odaklanılması

Araştırmaların açık bir şekilde ortaya koyduğu “mutluluk ve iş performansı”, “mutluluk ve üretkenlik” vb. ilişkiler bir yana, yetişkinler olarak zamanımızın çok önemli bir bölümünü geçirdiğimiz iş yerlerinin beslendiğimiz, mutlu olduğumuz, hayatımıza anlam katan ve bizim severek katkı sağladığımız yerler olmasını istemek ve bunun sorumluluğunu almak, pek çoğumuzun yaşadığı gibi sadece hafta sonu değil haftanın her günü heyecanla ve isteyerek yataktan kalkmamızı sağlayacaktır. Bu yönde farkındalığın arttığını ve adımların atıldığını görmek umut verici.

Son olarak, Uluslararası Mutluluk Günü’ne özel yönetici mesajlarının yer aldığı videolar ve etkinlik fotoğrafları için facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: www.facebook.com/CWCntr

* Birleşmiş Milletler 12 Temmuz 2012 tarihinde yayınladığı genelge ile üye ülkelere çağrıda bulunarak, toplumların sosyal ve ekonomik gelişiminde mutluluk ve esenliğin önemini vurgulayan adımlar atılmasını istedi ve 20 Mart tarihini Uluslararası Mutluluk Günü ilan etti. Bu doğrultuda, tüm üye ülkelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve hatta bireylerden, bu günü anlamına uygun şekilde kutlayarak tüm dünyada mutluluk ve esenliğin artması yönünde adımlar atılması için bilinçlendirme çalışmaları yapılması talep edilmiştir.

**http://greatergood.berkeley.edu/article/item/what_makes_a_great_workplace