pay for homework answerspay for homework answers
2012, Haziran ayı. Moskova’da, 6. Avrupa Pozitif Psikoloji Konferansı’ndayım. Gittiğim ilk Pozitif Psikoloji konferansı olduğu için daha da heyecanlı ve meraklıyım. Tatlı bir telaşla bir oturumdan diğerine koştururken, Türkçe bir konuşma geliyor kulağıma. Şu anda hem ilham kaynaklarımdan biri hem de mentorum diyeceğim sevgili Özge (Koca) ile tanışıyorum. Daha ilk anda güler yüzü ve samimiyeti ile kalbimi fethediyor.
Öğreniyorum ki, Pozitif Psikoloji ile yıllardır profesyonel olarak ilgileniyor ve bu alanda Türkiye’nin önde gelen şirketlerine eğitimler veriyor, danışmanlık ve koçluk yapıyor. Bu alanda çalışma hayalleri kuran biri olarak İstanbul’a döndüğümde (O dönemde hala Londra’daydım ve master tezimi yazıyordum.) iletişime geçsem ne güzel olur diye düşünüyorum. Nitekim görüşme isteğimi anında yanıtlıyor ve döndükten sonra görüştüğüm ilk kişi oluyor.
Özge, hayatımın dönüm noktalarından biri olan yeni kariyer yolculuğumda, bu alandaki istek ve tutkuma inandı, deneyimlerini paylaştı, benim deneyim kazanacağım, ilerleyeceğim yollar açtı ve tökezlediğim noktalarda açık ve samimi geri bildirimleriyle tekrar yolumu bulmamda ve yoluma devam etmemde bana yardımcı oldu, beni cesaretlendirdi. Bunları hala yapıyor.
Sevgili Özge, sana bir kez daha teşekkür ederim, minnettarım. Varlığın ve desteğin tahmin edemeyeceğin kadar değerli.
Yeni bir yıla girerken genelde ilk düşüncemiz yeni yıl niyetlerini ve hedeflerini belirlemek oluyor. Yeni bir yılın ve yeni kararların heyecanı kadar geride bıraktığımız yılın mutlu anlarını hatırlamak ve bunların farkında olmak da çok kıymetli. Şükretmek, takdir etmek, teşekkür etmek mutluluğu ertelemenin ve hep bir hedefin sonunda ulaşılacak bir şey olarak görmenin panzehiri.
Hayatımızda elbette zorluklar, olumsuzluklar yaşıyoruz. Güzel haber; minnettarlık (gratitude), stresle ve sorunlarla daha sağlıklı bir şekilde başa çıkmamıza da yardımcı oluyor. Minnettarlık alanındaki önemli araştırmacılardan Prof. Robert Emmons’un çalışmaları, minnettarlığın fiziksel, ruhsal sağlığımızı ve sosyal ilişkilerimizi olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Örneğin, katılımcıların 3 hafta boyunca minnettarlık defteri tuttuğu (minnettar oldukları şeyleri düzenli olarak yazıyorlar) araştırmaların ortaya koyduğu faydalar çok çarpıcı. İşte bunlardan bazıları:
Fiziksel: Daha güçlü bağışıklık sistemi, daha iyi uyku ve uyandığında daha çok dinlenmişlik hissi
Ruhsal: Artan pozitif duygular, daha fazla iyimserlik ve canlılık hissi
Sosyal: Daha yardımsever, cömert ve şefkatli olmak, daha bağışlayıcı olmak, kendini daha az yalnız ve izole hissetmek
Minnettarlık, literatürde olumsuzluk ön yargısı (negativity bias) olarak isimlendirilen, beynimizin eksikleri, sorunları daha fazla fark edecek şekilde çalışmasının yarattığı negatife odaklılığımızı dengelememize de yardımcı oluyor. Olumsuzluk ön yargısı, hayatta kalma ve kendimizi koruma iç güdülerimize hizmet eden bir eğilimimiz. Bunun yan etkisi, hayatımızdaki olumlu yönleri, güzel gelişmeleri daha az fark etmemiz olabiliyor.
Peki minnettarlık kasımızı güçlendirmek için neler yapabiliriz? Pozitif Psikoloji uygulamaları (Positive Psychology Interventions) bu soruyu cevaplamamızda yardımcı oluyor.
• Minnettarlık defteri: Yukarıdaki araştırma örneğinde olduğu gibi minnettar olduğunuz şeyleri not edeceğiniz bir defter tutabilirsiniz. İster her gün ister her hafta, mümkünse düzenli olarak, defterinizi güncelleyin.
• 3 Güzel Şey: “3 güzel şey”, akşam uyumadan önce o günü hatırlayıp o gün iyi giden, sizi mutlu eden ya da minnettar olduğunuz 3 şeyi yazmanızı öneriyor. 3 güzel şey’i not ettikten sonra, yazdığınız her bir şeyin sizi nasıl mutlu ettiğini de düşünün.
Örnek olarak bir günümü paylaşayım:
1) Çok sevdiğim bir arkadaşımdan uzun zaman sonra haber aldım. Onu ne kadar özlediğimi ve görüşmek istediğimi anladım.
2) Yoga dersine gittim ve bir kez daha bedenime, kalbime, zihnime ne kadar iyi geldiğini fark ettim.
3) 4 yaşındaki yeğenimi ziyaret ettim ve onunla oynadım. Onunla zaman geçirdiğimde canlanıyorum, eğleniyorum, çocuklar gibi şen oluyorum. Çocukların doğal ve meraklı hali bana ilham veriyor.
• Teşekkür mektubu: Hayatınızda iz bırakmış, önemli etkileri olmuş kişileri düşünün. Ailenizden, arkadaşlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan, öğretmenlerinizden biri olabilir. Bunlardan mümkünse daha önce arzu ettiğiniz şekilde teşekkür edemediğinizi düşündüğünüz ve yüz yüze görüşebileceğiniz birini seçin ve ona bir teşekkür mektubu yazın. Mektubu, yazdığınız kişiye okuyun.
• Yaratıcılığınızı kullanın! Yukarıdaki örnekler size kendi ritüellerinizi yaratmanız için ilham verebilir. Ayrıca, yukarıdaki uygulamaların etkisi, bu uygulamaları bir süre yaptıktan sonra azalabilir. Yaratıcılığınızı kullanın ve hayatınızdaki güzellikleri, mutlu anları, minnettar olduğunuz kişi ve konuları size hatırlatacak yöntemler geliştirin ve bunları yenileyin.
Hayatınızda var olan güzellikleri daha da çok fark etmeniz ve takdir etmeniz, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve sizi heyecanlandıran ve hayata bağlayan hedefleriniz, hayalleriniz için adım atmanızı, çalışmanızı teşvik edecektir.
Peki, bir yılı daha geride bırakırken siz nelere şükrediyorsunuz, kim(ler)e teşekkür etmek istiyorsunuz?” Belki de yeni yıl niyetlerinizden biri daha fazla şükretmek ve teşekkür etmek olabilir.
Leave A Comment